Krížovú cestu pod hradom Čičva požehnal arcibiskup

25.08.2012 Vranov nad Topľou

Sedliská 25. augusta (TASR) - Novú krížovú cestu v okolí rímskokatolíckeho kostolíka na začiatku obce Sedliská v okrese Vranov nad Topľou dnes požehnal košický arcibiskup-metropolita Bernard Bober. Kalvária vybudovaná pod hradom Čičva pozostáva zo 14 zastavení s kamennými podstavcami a plastikami približujúcimi utrpenie a smrť Ježiša Krista.
"Teraz bolo desiate výročie konsekrácie (posviacky) kostolíka sv. Kríža v Podčičve a táto slávnosť sa spojila s požehnaním krížovej cesty," uviedol pre TASR starosta Sedlísk Jozefa Dobrocký. Na cirkevnú slávnosť prišli stovky ľudí.
Obec získala na projekt kalvárie 10.000 eur z Úradu vlády SR cez grantový program Náš vidiek, ďalších 5000 eur vyčlenila zo svojho rozpočtu. "Na terénnych úpravách pracovalo zhruba 20 miestnych nezamestnaných v rámci aktivačných prác. Použitý kameň pochádza z Talianska, autorom plastík je levočský sochár Ján Lesňák," povedal Dobrocký.
Obec Sedliská zároveň pripravuje opravu poškodenej sochy sv. Jána Nepomuckého, ktorá sa nachádza pri neďalekom moste nad riekou Ondava.
Podľa starostu sa traduje, že o výstavbu kompletnej kalvárie pri kostolíku mali v minulosti záujem aj niekdajší hradní páni. "Nestihli svoj zámer zrealizovať, tak sme sa na túto ich myšlienku rozhodli v obci nadviazať v súčasnosti," poznamenal.
 

Vyberte región